Massage: Voorwoord

Er zijn vele redenen om te masseren. Omdat je iemand wil verwennen die je lief vindt, omdat je moeder hoofdpijn heeft, omdat je vriend te fanatiek geweest is met sporten, of omdat je zoon wat ontspanning verdient na het harde studeren, bijvoorbeeld. Massage is een gouden middel. Het helpt tegen stress, het bevordert ontspanning van lichaam en geest, het geeft nieuwe energie, kan verlichting geven bij pijn, zorgt voor een sneller herstel van de spieren na een zware prestatie en kan bij sporten preventief worden toegepast om blessures en spierpijn te voorkomen.

Eigenlijk is het fantastisch dat een middel dat op zoveel fronten effectief is, bijna niets kost, praktisch altijd voorhanden is en tegelijk zo eenvoudig te leren is. Het enige wat je nodig hebt, zijn je handen, aandacht en wat massageolie. Vaak passen we massage van nature al toe. Even met een warme hand over je buik wrijven als je last van je darmen hebt. Of een minuutje de slapen masseren als je wordt geplaagd door hoofdpijn.

Masseren is meer dan een technische bewerking van huid, spieren en bindweefsel. Aanraken met aandacht en warmte zijn minstens zo belangrijk voor een geslaagde massage. Ook het kiezen van de juiste massageolie bij het doel van de massage, kan de werking versterken. Wie moeilijk in slaap komt, kan bijvoorbeeld baat hebben bij een massage met een rustgevende olie. Maar ben je uitgeput en heb je nog energie nodig, dan heb je juist meer aan een opwekkende of verfrissende olie.